De Sproakstee geopend

Burgemeester Sijbom ondertekent de akte AangepastBurgemeester Sijbom ondertekent de akteondertekeing akte onder toeziend oog grondeigenaren Aangepastonthulling van de galg AangepastOp zaterdag 10 mei 2012 werd door burgemeester Michael Sijbom de opening verricht van de Sproakstee. Hij deed dat door met een ouderwetse ganzenveer een oorkonde te ondertekenen.

De Sproakstee was in de tijd dat de Lutter Marke bestond de plek waar de Marke vergaderde. Boeren die tot de Marke de Lutte behoorden kwamen hier bijeen om te vergaderen over de situatie van de Marke, om nieuwe regels vast te leggen en oude te handhaven.

De markerichter, stelde samen met de eigenaren van de erven de regels op. De pachters hielden in de gaten of de regels wel goed werden toegepast. Zo nodig legde de vergadering onder leiding van de boerrichter (strenge) straffen op aan de overtreders.

 
Door de werkgroep van de van de stichting de Dree Marken is deze vergaderplek weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Daarvoor zijn 19 stenen in een kring geplaatst voorstellende de pachters van de erven. Midden in de kring liggen stenen die de zetels van de boerrichter en zijn keurnoten symboliseren.
 
Er was grote waardering voor het initiatief van Matthieu Brouwer en Frans Broekhuis. Ook was er veel dank verschuldigd aan Gerard en Moniek Grunder die belangeloos de grond voor het realiseren van het monument beschikbaar stelde.
 
Op het hoogste punt van de naast gelegen “Loabult” werd een reconstructie van de galg onthuld. Volgens de overleveringen heeft hier vroeger ter afschrikking een galg gestaan.
 
 
 
{backbutton}