Agenda

Open Monumenten Dag (OMD) 2024 op 14 en 15 september

Het thema dit jaar is: “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen”.

Mensen en samenlevingen zijn altijd in beweging: in tijden van vrede en oorlog, voor pelgrimsreizen, handel en ontdekking. Routes en (handels)-netwerken ontstonden, wegen werden aangelegd, transportnetwerken uitgebouwd, nieuwe vervoersmiddelen en manieren van communicatie werden uitgevonden. Deze routes, netwerken en verbindingen blijven zich voortdurend ontwikkelen. Ze bevinden zich op het kruispunt tussen het verleden, heden en toekomst.

De 38e editie van de Vrienden Loterij Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 14 en 15 september 2024.

De Historische Vereniging De Dree Marken organiseert deze dag in één van de drie voormalige marken. In 2024 is gekozen voor De Lutte.

1. De aanleg van Rijkswegen

In de Nederlanden van 1795 bestonden de wegen grotendeels uit zand- en kleiwegen, waarvan enkele trajecten bestraat.

Onder leiding van Koning Lodewijk Napoleon begon in 1810 de aanleg van het Rijkswegennet.

Na de Franse tijd werd dit plan in 1814 door Koning Willem I weer voortgezet.  Onder leiding van een nieuwe dienst, Rijkswaterstaat, werd in de jaren 1825-1850 ongeveer 500 kilometer Rijksweg van bestrating voorzien.

In Oost-Twente werd de Rijksweg onderdeel van de weg Amsterdam-Deventer-Hannover.  Bij Koninklijk besluit van 14 december 1821 werd besloten dat de doorgaande weg liep vanaf Hengelo via Oldenzaal naar Nordhorn met twee aftakkingen: de eerste naar Enschede en de tweede naar de grens bij De Lutte.

In 1823 begon de aanleg in Deventer, tegen 1830 was de weg tot Denekamp gevorderd, gevolgd door weg naar De Poppe. In 1849 liet Rijkswaterstaat een tolhuis bouwen in De Lutte.

2. Het Dorpsplein van De Lutte

                                     
Kadasterkaart 1849 De Lutte

Op het latere dorpsplein van De Lutte kwamen van oudsher verschillende oude wegen samen.

1-De Essenweg, die leidde naar de Postweg ten zuiden van De Lutte
2-De weg naar Losser
3-Het Binkhorsterkerkpad
4-De huidige Dorpstraat, de oude weg langs de Lutter Molen naar de grens bij Schepers Vonder.

Na de bouw van een kerk en school ontwikkelde zich rond het Dorpsplein diverse lokaliteiten.

Het boekje dat de historische vereniging De Dree Marken ter gelegenheid van de opening van het vernieuwde dorpsplein heeft samengesteld,  Kroniek van het dorpsplein, geeft een historisch beeld hiervan.

Het boekje kun je in het weekend van de Open Monumentendag op de website van De Dree Marken downloaden.

3. Een fietstocht langs Oude Horeca in de Dree Marken

De werkgroep Activiteiten van de Dree Marken heeft alle horecagelegenheden, die er ooit waren binnen de Dree Marken (Berghuizen, Beuningen en De Lutte), in beeld gebracht.

Op een kaart “Oude Horeca in De Dree Marken” staan 42 lokaliteiten, waarbij foto’s en een korte beschrijving zijn opgenomen.

De meeste lokaliteiten staan/stonden aan de Bentheimerstraat, de vroegere Rijksweg.

Er is ook een digitale kaart gemaakt. Op deze kaart staat een fietsroute langs nog bestaande horeca. Je kunt met de kaart de lokaliteiten vinden en bekijken of bezoeken. Ook deze kaart kun je downloaden op de website van De Dree Marken.
Er is toen ook een artikel in de TC Tubantia geplaatst.