Agenda

Stadswandeling Ootmarsum onder begeleiding van Alphons Weierink

Op 7 oktober om 14.00 uur verzamelen bij de Poaskerls in Oatmossche (naast de rk-kerk HH Simon en Judas).

Graag vooraf aanmelden via deze link op de website van DDM.

De auto kunt u parkeren op de Stadsweide, ingang Oldenzaalsestraat-Wolfsbree, of bij de aula (Smithuistraat 25). Beide locaties zijn op loopafstand.

Ootmarsum behoort met Oldenzaal tot de oudste steden van Twente. Beide plaatsen kregen zo rond 1200 stadsrechten. Die kregen ze niet zomaar. Voor beide plaatsen gold dat ze op kerkelijk gebied van betekenis waren voor de regio. De bisschop van Utrecht verleende die stadsrechten.

Ootmarsum en Oldenzaal kregen daarmee ook het recht zich te verdedigen. Ootmarsum deed dat door een dubbele gracht te graven en een aarden wal op te werpen. Aan weerskanten werden stadspoorten gebouwd. De grachten, de wal en de stadspoorten zijn verdwenen, maar ze hebben ontegenzeggelijk veel sporen achtergelaten, die ook anno 2023 nog goed zijn te zien.

Ootmarsum is rijk aan historie. Veel van het oude is bewaard gebleven. Daarvan is veel te zien en daarover valt heel veel te vertellen.

Een stadswandeling door dit stadje is wat dat betreft een avontuur op zich; een interessante reis door het verleden. Zeker als daar een gids bij is. Die hebben we weten te vinden in de persoon van Alphons Weierink. Ootmarsummer in hart en nieren; kenner, volger en liefhebber van vele plaatselijke tradities en als journalist behept met een heldere en objectieve kijk op de dingen.

We hebben hem bereid gevonden het ‘verhaal’ van Ootmarsum te vertellen aan de hand van een rondwandeling langs allerlei bijzondere plekken, door smalle straatjes en langs fraaie gevels en panden. Bovendien, de vele terrassen maken het ook nog eens erg gezellig.

RABOclubsupport

Ook dit jaar hebben wij ons weer ingeschreven voor de RABOclubsupport. We hopen dat u opnieuw onze vereniging een stem toedicht en bij voorkeur ook eentje aan de Zonnebloem De Lutte. Haar leden doen omgekeerd hetzelfde voor ons.
Met uw hulp kunnen we weer een mooi bedrag binnenhalen en nieuwe activiteiten ontplooien.