Open Monumenten Dag (OMD) 2022

Het thema dit jaar is: “Duurzaamheid”.

De 36e editie van de VriendenLoterij Open Monumentendag vindt plaats in het weekend van 10 en 11 september 2022 met als thema duurzaamheid.
Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften.
De Historische Vereniging De Dree Marken organiseert deze dag in één van de drie voormalige marken.
In 2022 is gekozen voor Berghuizen met als thema goed werkende sociale netwerken in de voormalige Leemsteeg.
Via deze link komt u in de Leemsteeg.

Leemsteeg Deur de joarn hen
De Dree Marken onderzoekt in verschillende archieven de historie van de Leemsteeg en haar bewoners.
Welke ontwikkelingen hebben in de loop van de jaren tot veranderingen geleid in de leefomstandigheden van Berghuizen en in het bijzonder de Leemsteeg?
Denk hierbij b.v. aan de aanleg van de spoorlijn en de verschillende grenswijzigingen.
Henk Westerik heeft als voorbereiding bij elk huisnummer van de Boerskottenlaan de kadastrale gegevens in 1832 opgezocht.
Met behulp van het archief van het Bevolkingsregister van de gemeente Losser zoeken wij naar de bewoners. In beeld zijn de jaren 1830-1850. Het archief van de gemeente Losser wordt verbouwd en heringericht. In het najaar kunnen wij mogelijk de overige jaargangen van het Bevolkingsregister onderzoeken.
De resultaten van het onderzoek zijn vanaf 10 september 2022 te bekijken via de website van de Dree Marken in de rubriek Nieuws.
In het najaar 2022 is er een bijeenkomst met de bewoners van de Boerskottenlaan en de Parallelstraat (de voormalige Leemsteeg).
Bewoners gaan daarna in groepjes verder kijken hoe verder.
Verder hebben we nog een aantal rondleidingen en fietstochten waar u gebruik van kunt maken.

1. Een digitale tocht langs gebouwen / “monumenten” in De Lutte.
Deze presentatie is te volgen als u deze link aanklikt: https://omd.historischekringlosser.nl/DeLutteDorpsplein/
We willen dit nog uitbreiden met een rondgang door Beuningen en Berghuizen.

2. Fietstocht langs “monumentale” plekken van herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.
Er is een fietstocht beschikbaar die langs 17 bijzondere plekken voert.
Van al die plekken is een korte beschrijving opgenomen in de flyer.
Deze flyer, met de fietsroute en de beschrijvingen, kan GRATIS afgehaald worden vanaf vrijdag 10 september in het Dorpshoes Erve Boerrigter in De Lutte.
Deze route is ook digitaal beschikbaar en te vinden in RouteYou. Als je zoekt op: Plaatsen van herinnering – De Lutte, dan vind je hem.

3. Een fietstocht langs Oude Horeca in de Dree Marken
De werkgroep Activiteiten van de Dree Marken heeft alle horecagelegenheden, die er ooit waren binnen de Dree Marken (Berghuizen, Beuningen en De Lutte), in beeld gebracht.
Op een kaart “Oude Horeca in De Dree Marken” staan 42 lokaliteiten, waarbij foto’s en een korte beschrijving zijn opgenomen. Ook deze kaart is af te halen in de Dorpsboerderij.
Er is ook een digitale kaart gemaakt. Op deze kaart staat een fietsroute langs nog bestaande horeca. Je kunt met de kaart de lokaliteiten vinden en bekijken of bezoeken. Link naar de kaart en de instructie.